2017 február 14.
Valentin napja
Valentin napja

Ki volt Valentin, akinek emlékére a szeretet és a szerelem örömünnepét tartjuk? Nem tudjuk pontosan. Valentin, magyarul Bálint történetében több személy legendája keveredik. Volt egy Valentin, aki római pap volt. A császár tilalma ellenére összeadta a katonákat szerelmeikkel – a római katonáknak ugyanis tilos volt ekkoriban házasodniuk. A császár börtönbe záratta, ahol Valentin beleszeretett börtönőrének vak lányába.  Erős hitével és imáival visszaadta szerelme látását. Valentin, kivégzése napján levelet küldött a lánynak, amit így írt alá: a te Valentinod... Ezt az aláírást használják a mai napig a Valentin napi képeslapokon. Ennek a történetnek a hősébe beleolvadt az azonos nevű tern-i püspök és egy fiatal római keresztény vértanú alakja is.

496-ban Gelasius pápa elrendelte, hogy február 14. Szent Valentin napja legyen. Addig ez a nap az ősi Lupercalia szerelemünnep volt, amit Luperca termékenység istennő és hitvese Faunus isten tiszteletére tartottak. A madarak párosodási időszakának kezdetén, a tavasz hajnalán a nők termékenységéért varázsoltak, táncoltak, mulatoztak és egy különös párválasztó játékot játszottak, mely során a város fiainak és lányainak találomra párosával kihúzták a nevét egy nagy vázából.

Ezekből az ősi hagyományokból sok minden fennmaradt, és elterjedt a világban. A 17–18. században Európa szerte már szokás volt, hogy a fiatalok ezen a napon apró ajándékokat, verseket adtak egymásnak, a 19. században divattá vált az üdvözlőkártyák majd képeslapok küldése. Az előre gyártott kártyák készítése a 19. sz. második felétől vett ipari méreteket.

A különböző hiedelmek, a tavaszt, a megújulást, a termékenységet ünneplő pogány természetkultusz, az eltérő helyi népszokások és a keresztény hagyomány összemosódásából alakult ki a mai Valentin nap. Igazi globális ünneppé vált: mind az öt földrészen megünneplik. Mégis sokan azt hiszik, hogy egy Amerikából átvett divathóbort ez a nap, amit csak a média és a kereskedelem tart életben, hogy túlfogyasztásra ösztönözze az embereket. Sajnos, nem véletlen, hogy ez a szép régi ünnep megosztja a közvéleményt.

Sokan azért viseltetnek vele szemben ellenérzésekkel, mert zavarja őket, hogy ilyenkor kötelező kimutatni a szeretetet. Ez persze nem igaz, hiszen akit szeretünk, azt az év többi, 364 napján is szeretjük, és mit sem ér a legdúsabb rózsacsokor, a legművészibb képeslap Valentin napon, ha nem érezzük, hogy a szürke hétköznapokon egy bögre finom illatú tea, egy mosoly, az őszinte érdeklődés és figyelem, a megértés és a jó tanács az igazi ajándékai a szeretetnek.

Épp ezért ítélik el sokan az üzletek túlzott kínálatát, a média erőltetett felhajtását.

Az egyedülállókat pedig zavarja, hogy kirekesztve érzik magukat a szerelem nagy közös fesztiváljából. Ez nem így van, hiszen, a Valentin nap nemcsak a szerelem, hanem a szeretet ünnepe is, amely arra figyelmeztet, hogy egész évben fontos a törődés, a figyelmesség, ugyanakkor más, mint a többi nap, hiszen ünnep, ami értünk és nekünk: mindannyiunknak szól.

Minden ünnep olyan lesz, amilyenné mi tesszük. Ha valaki bedől a virágárusok és ajándéktárgy-kereskedők reklámfogásának és azt tartja a párja szeretetének fokmérőjének, hogy beszerzi-e neki a legnagyobb piros plüss szívet, az egyfelől könnyen csalódhat, ha társa szerényebb ajándékot választ, másfelől később rájöhet, hogy tévedett. Az üzletek által kínált méregdrága, giccses, felesleges holmik helyett mennyivel szebb olyan ajándékot választani, aminek a másik valóban örülni fog. Nincs szükség egy kazal virágra, elég egy szál, de abból, ami a másik kedvence, nem érdemes többszáz forintot kiadni egy előre-gyártott sablon képeslapra, sokkal szívhez szólóbb egy egyedi kivitelezésű, kézzel készített üdvözlőkártya.

aktuális
Legfrissebb
Áll a Maszkabál - Interjú Holéczi Zsuzsával, önkéntes maszkvarróval

Holéczi Zsuzsa írónő, a Piliscsabai Irodalomkedvelők Klubjának vezetője, kivette részét az önkéntes segítségnyújtásból is: maszkokat gyártott barátai, ismerősei számára. Erről kérdeztük Zsuzsát. Fogadjátok szeretettel!

Megalakult a Mária Országa Imaközösség - Rózsafüzér hazánkért
Adománygyűjtés

Ruhagyűjtést szervezünk Szántó Judittal és Vass Évával! Pár hónapos előkészület után végre sikerült minden egyeztetés ez ügyben, és így sor kerülhet rá.

ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.