2017 augusztus 01.
Radványiné Lőw Andrea
Radványiné Lőw Andrea

Radványiné Lőw Andrea joggal nevezheti magát lokálpatriótának, hisz nemcsak gyermekkora köti Piliscsabához, de férjével, Radványi Andrással együtt rengeteget tett a városért. Férje közös kertészetük mellett községi felügyelő, mezőőr, később pedig polgárőr volt, nem kevés tennivalóval.

„Ebben az időben voltak olyanok, akik azt hitték, szabadrablás van; hogy a magántulajdon azt jelenti, azt viszünk el, amit csak akarunk. Rendszeresen betörtek mindenhová, magánházakba, nyaralókba. A férjem vadászott; egyedül neki és gyerekkori barátjának, Grősz Jóskának volt fegyvertartási engedélye. Köréjük szerveződött egy csapat, barátok, kortársak, helyi tettrekész fiatalemberek. Így alakult meg a polgárőrség, ami nagyon nagy védelmet jelentett” – emlékezik vissza a hőskorra Andrea. A magántulajdon védelme mellett a közösség értékeit is szívükön viselték: azt, hogy ma is végigsétálhatunk Klotildliget sokszáz éves fasorain az ő munkájuknak is köszönhető.

„Akkoriban volt az, jól emlékszem, hogy az Andrássy út platánfáit sorban kivágták. Elkezdtünk ennek utánanézni, még nem volt internet, de azért telefonáltunk, tudakolóztunk. Kiderült, hogy a platánfák betegsége egy gnomónia nevezetű gombafertőzés, és mivel az Andrássy út fáinál nem tudták megoldani a permetezést, ezért inkább kivágták őket. Mi akkoriban ezt nagyon sajnáltuk, és arra gondoltunk, hogy a mi sorunk ne járjon így. Ez a platánsor József főhercegnek lett telepítve még azelőtt, hogy Klotildligetet fásították vagy parcellázták volna; úgy döntöttünk a férjemmel, hogy megvédjük, és nem engedjük kivágni. Elindult egy összefogás, minden klotildligeti őslakos segített, és így meg tudtuk szervezni a permetezést.”

Ezt ma már az önkormányzat végzi, de a kezdeményezés Andreáékat dicséri, és férje is ennek köszönhetően kapott 2009-ben Klotild-díjat. Az emberek azonban nem csak ezért keresik fel napról napra az ősfák árnyékában megbúvó kertészetet.

„Én, ha bejön az ajtón a vásárló, tudom, hogy mit fog kérni, mert személyesen ismerek mindenkit. Azt is tudom például, hogy neki rossz a keze, nem fogja tudni hazavinni, nem ajánlok neki többet. Igyekszem mindenki kedvére tenni; van úgy, hogy valamiből kevés kell, de kell, hogy mindig legyen nálam. Ez nekem is könnyebbség, mert így össze tudom kalkulálni, hogy épp mit termeljek. S ezeket az embereket, mikor tavasszal először jönnek, megkérdezem, hogy hogyan telt a tél. Beszélgetek velük, mert nekem is ez a jó, kedvet csinál.”

Az emberség pedig bizalmat szül, Andrea kertészetében még működik a becsületkassza. Otthonát kedve szerint rendezi; virágokat, terebélyessé növő fákat ültet a hatalmas kertbe, egyet-egyet minden unokának.

„Én tudom, hogy érték az, amiben élek, kvázi egy vagyon, különösen akkor, ha felparcelláznám, és ötfele eladnám. Ezt nem akarom. Azt szeretném, ha a három unokám egyben örökölné meg ezt az értéket, csak még azt nem tudom, hogyan… de talán nem is az én dolgom. Az én dolgom az, hogy maradandót hagyjak magam után.”

 

Legfrissebb
Áll a Maszkabál - Interjú Holéczi Zsuzsával, önkéntes maszkvarróval

Holéczi Zsuzsa írónő, a Piliscsabai Irodalomkedvelők Klubjának vezetője, kivette részét az önkéntes segítségnyújtásból is: maszkokat gyártott barátai, ismerősei számára. Erről kérdeztük Zsuzsát. Fogadjátok szeretettel!

Megalakult a Mária Országa Imaközösség - Rózsafüzér hazánkért
Adománygyűjtés

Ruhagyűjtést szervezünk Szántó Judittal és Vass Évával! Pár hónapos előkészület után végre sikerült minden egyeztetés ez ügyben, és így sor kerülhet rá.

ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.