2017 november 21.
ÖNKÉNTES POLGÁRŐRÖK PILISCSABÁN - 26 ÉVE ÉRTÜNK
ÖNKÉNTES POLGÁRŐRÖK PILISCSABÁN - 26 ÉVE ÉRTÜNK

A Piliscsabai Polgárőrséget az első képviselő-testület alapította 1991-ben, első tagjai az akkori képviselők voltak; akkor Katona Gyulát választották elnöknek, 1993 óta ezt a tisztséget Platsek Károly tölti be.  Azóta töretlenül egyesületi formában működik. A taglétszám változó, hiszen az alapító tagok felett is eljár az idő, de mindig jönnek fiatalok is a sorainkba; bár vannak olyan tagjaink (köztük én is), akik 25 éves szolgálati viszonyukat ünneplik jövőre. Most 48 fő a létszám, ebből kb. 25-30 fő teljesít rendszeresen (szabadidejéből) szolgálatot.

Mivel éjjel – nappal elérhetőek vagyunk, minden témában hívnak bennünket, ha nem is a mi hatáskörünk, továbbítjuk az illetékes szervek felé, vagy tanácsot adunk, hogy kit is kellene keresni. Ez lehet kóbor kutya, csúszós út, baleset, tűzeset. Elveszett gyermek, elveszett kutya, macska, fakivágás. Csőtörés, gyanús alakok az utcában, szóval minden. Volt olyan, amikor azért hívtak, mert hajnali kettőkor valahol gyanúsan sokat ugattak a kutyák J.  A riport közben is csörgött a telefon, Piliscsaba és Pilisvörösvár között három kutya sétál a 10-es mellett, ami balesetveszélyes. Jelezzük Pilisvörösvárnak. 2600 esemény közül nem tudok egyet-kettőt kiragadni, de órákig tudnék mesélni róluk. A legmeghatóbbak talán, amikor elveszett gyermeket találunk meg az erdőben, vagy idős magatehetetlen ember szorítja meg a kezedet hálából. Persze van árnyoldala is, amikor egy tetten ért bűnöző miatt évekig jársz bíróságra (bár ez ma már nem jellemző), fenyegetik a családodat, leöntik maró anyaggal a gépkocsidat, vagy összetörik a hozzátartozód sírját a temetőben.  Erre sajnos mind volt példa egykoron.

Országos szinten Piliscsaba Magyarország és Pest Megye egyik legbiztonságosabb települése. A kilencvenes évek elején 31 napra 32 betörés, bűncselekmény jutott, az idős embereket kirabolták, utolsó vagyontárgyaikat is elvették tőlük. Rendszeresek voltak a gépkocsi lopások, és feltörések. Ezért is alakult a Polgárőrség, mert az emberek megunták ezt, a rendőrség akkor nem állt a helyzet magaslatán. De aztán közös munkával sikerült rendet tenni.  Hogy mennyi ebben a mi szerepünk? 4500 önként vállalt szolgálat, 36.000 órában. Ebből 3000 óra rendőrrel közös szolgálat. Segítséget nyújtottunk 2600 eseménynél, és intézkedésnél. Ez idő alatt 315.000 kilométert járőröztünk. Havonta átlag 7-8 bűncselekmény történik Piliscsabán, de ebben benne vannak az ittas vezetéstől a baleset okozásán át a gazdasági csalások is; erőszakos bűncselekmény, vagy betörés ritkán van, bár az egyik lakóparkban idén több betörés is volt. Ezek véleményem szerint átutazó bűnözők, akik előbb – utóbb megbuknak. Mostanra kiemelkedő a kapcsolat a rendőrséggel és az Önkéntes Tűzoltósággal, hiszen együtt sokkal többre megyünk.

Az a tapasztalat, hogy sokszor hamarabb hívnak minket, mint például a rendőrséget; mi pontosan tudjuk, mikor van szükség rendőri, vagy egyéb intézkedésre, tehát egy koccanásos balesetnél sok esetben tanácsainkat meghallgatva megegyeznek a részes felek. Persze, ha intézkedésre van szükség, rendőrt hívunk (ha éppen nem közös szolgálatot látunk el). A bűncselekmény elkövetőjét viszont a polgárőr is visszatarthatja, szolgálatának ellátása során közfeladatot ellátó személynek minősül, és fokozott büntetőjogi védelmet élvez. Törvény szabályozza a polgárőr-szolgálat ellátásának szabályait.

Polgárőr lehet minden 18. évét betöltött magyar állampolgár, aki feddhetetlen múlttal rendelkezik, és az önként vállalt feladatokat ellátja. Szükséges vizsgát tenni, alapvető jogi, közlekedési, és egyéb témakörben, ebből van alap és van emelt szintű vizsga is. Csak az lehet polgárőr, aki ezzel rendelkezik. Persze a lelkesedés, és az elhivatottság is nagyon fontos.

Vannak női polgárőrök is, bár kevesebben, mint a fiúk. Ettől függetlenül eddig mindig derekasan helytálltak. Vannak szituációk, amikor inkább mi megyünk előre, de vannak kifejezett helyzetek, amikor jó, hogy hölgy is van a csapatban, például egy személykeresésnél a női mosdóba is bemehet, vagy van köztük egészségügyi, segélynyújtói képzettséggel rendelkező is, és még hosszan sorolhatnám.  Teljes jogú polgárőrök ők is. Büszkék vagyunk a hölgy tagjainkra.

Az egyesület főleg önkormányzati, és egyéb pályázati támogatásokból tartja fent magát, ez éves szinten 1 - 2 millió forint. Ez óvatos működésre elég. Viszont beruházásra, technikai eszközök vásárlására nem. Ezért is indítottunk most egy gyűjtési akciót, melyről az alábbi felhívásban olvashatnak. Egy 26 éves szolgálati autónkat értékesítettük most, mielőtt a bontóba került volna. 20 éve is használtan vettük már. Számítunk az önerőnk mellett önkormányzati, vállalkozói és magánszemélyek támogatására is, a cél egy teljesen felújított, szolgálati célokra épített terepjáró megvásárlása, melyhez 1,3 millió forint lakossági, és vállalkozói támogatásra is számítunk. 15 nap alatt már közel 500 ezer forint támogatást kaptunk, ez is azt mutatja, hogy elismerik a munkánkat. A gyűjtés egész december hónapban folytatódik. Reményeink szerint a karácsonyi éjféli miséket már az új gépkocsiból biztosítjuk.

 

Simon Gyula, Piliscsaba Város Önkormányzatának Közrendvédelmi tanácsnoka, a polgárőrség alelnöke.

 

Legfrissebb
Áll a Maszkabál - Interjú Holéczi Zsuzsával, önkéntes maszkvarróval

Holéczi Zsuzsa írónő, a Piliscsabai Irodalomkedvelők Klubjának vezetője, kivette részét az önkéntes segítségnyújtásból is: maszkokat gyártott barátai, ismerősei számára. Erről kérdeztük Zsuzsát. Fogadjátok szeretettel!

Megalakult a Mária Országa Imaközösség - Rózsafüzér hazánkért
Adománygyűjtés

Ruhagyűjtést szervezünk Szántó Judittal és Vass Évával! Pár hónapos előkészület után végre sikerült minden egyeztetés ez ügyben, és így sor kerülhet rá.

ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.