2017 március 14.
Mit tehetünk Földünkért?
Mit tehetünk Földünkért?

„Utasok nincsenek a Föld nevű űrhajón - mindannyian a legénységhez tartozunk.” – írta Marshall McLuhan, kanadai tudós és filozófus.

Mindannyian tehetünk személyesen is a környezetszennyezés csökkentéséért, a Föld megóvásáért. Nagyon fontos, hogy minél kevesebb szemetet dobjunk ki. Ehhez szükséges, hogy tudatosan vásároljunk, hogy ne halmozzunk fel olyan tárgyakat, amikre nincs szükségünk, és amik hamarosan úgyis csak a kukában landolnának. Ne műanyag, hanem textilszatyrokat használjatok! Ne vásároljatok olyan termékeket, amelyeket felesleges csomagolóanyaggal láttak el! A cél a hulladékcsökkentés! Ne fogadjatok el reklámszemetet, prospektust, ingyenes újságot, amibe bele se néznétek! Ha valami már kiszolgált minket, és tényleg nem tudjuk tovább használni, akkor gondoljuk át, van-e valaki a környezetünkben, akinek még jól jönne, illetve vannak olyan tárgyak, mint az üvegpalackok, melyeket az eredeti céljukra is újra és újra fel tudnak használni, ha a megfelelő helyre visszük el őket használat után. Ez az újrahasznosítás. Ha az eredeti formájában már nem tudunk vele mit kezdeni, akkor pedig a szelektív hulladékgyűjtőbe dobjuk, lehetővé téve ezzel, hogy újrafeldolgozzák.

Tehát szemét az, amit kidobunk, amit viszont újrahasznosíthatnak vagy újrafeldolgozhatnak az a hulladék. Ezek összekeveredését akadályozza meg a szelektív hulladékgyűjtés.

Mielőtt kidobnál valamit, gondold át, hogy nem tudod-e másként hasznosítani:

  • Elromlott? Javítsd vagy javíttasd meg!
  • Meguntad? Cseréld el!
  • Kinőtted? Ajándékozd el!
  • Figyeld magad: miért dobsz ki valamit? Lehet, hogy eleve nem is volt rá szükséged?
  • Kerüld el a felesleges vásárlást!
életmód
Legfrissebb
Áll a Maszkabál - Interjú Holéczi Zsuzsával, önkéntes maszkvarróval

Holéczi Zsuzsa írónő, a Piliscsabai Irodalomkedvelők Klubjának vezetője, kivette részét az önkéntes segítségnyújtásból is: maszkokat gyártott barátai, ismerősei számára. Erről kérdeztük Zsuzsát. Fogadjátok szeretettel!

Megalakult a Mária Országa Imaközösség - Rózsafüzér hazánkért
Adománygyűjtés

Ruhagyűjtést szervezünk Szántó Judittal és Vass Évával! Pár hónapos előkészület után végre sikerült minden egyeztetés ez ügyben, és így sor kerülhet rá.

ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.