2019 február 27.
KÖZELEG A MÁRCIUS - TERVEZZÜNK KERTET!
KÖZELEG A MÁRCIUS - TERVEZZÜNK KERTET!

Ha még hidegek, fagyosak is február utolsó reggelei, már bizonyára mindannyian érezzük a közelgő tavasz fényeit, melegét. Ilyenkor talán már türelmetlenség is úrrá lesz rajtunk, siettetnénk a jó idő érkeztét. Türelmetlenségünket azonban legyőzhetjük, ha okos várakozássá változtatjuk, és már most elkezdjük megálmodni veteményesünket, virágos kertünket.

Talán túl gyermekdednek tűnik ez a tanács, de mindenki lelkének jót tesz, ha kicsit kiszakadhat a felnőtt élet hétköznapi rutinjából. Vegyünk hát elő egy megfelelő méretű üres, fehér lapot, sok-sok színes ceruzát, filctollat, és már kezdődhet is tervezgetés. Vastagabb fekete filccel rajzoljuk fel azokat a területeket, amelyeket szívesen megművelnénk. Ezután válasszuk ki, hol legyen a veteményünk, hol legyenek a virágaink. Mindezt akár úgy is kombinálhatjuk, hogy utána nézünk a levéltetűt és kártevőket távol tartó virágoknak, és azokat a zöldségeink köré, vagy közelében ültetjük majd el. Fontos, hogy tisztában legyünk az ültetési távolságnak, és előre elképzeljük, mekkorára fog megnőni egy-egy tök, cukkini, illetve ezek óriáslevelei, valamint a vertikális látványt sem érdemes elhanyagolnunk a tervezésnél: nem leszünk boldogok, ha például a karózásra szoruló óriás paradicsomaink gőgösen kitakarják a levendulaültetvényeinket!

Ha pedig tartósan, jó pár napig fagymentesek az éjszakák, nappalok, akkor bizony elkezdhetjük a talaj előkészítését, fellazítását, kijelölhetjük az ágyásokat, akár körbe is keríthetjük ezeket. Beszerezhetünk mulcsot, vagy szénát, ami ültetés után finom melegben tartja a kihajtásra váró magocskákat, hagymákat, remek pára- és nedvességtartalmat biztosítanak, és a gazokat sem engedikkorlátlanul elburjánzani.

Bármekkora is a kertünk, érdemes kipróbálni a saját "gazdálkodást", hiszen nagyon nagy öröm a saját szüret; gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt!

életmód
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”