2017 április 03.
Kilencven éve született Puskás Öcsi
Kilencven éve született Puskás Öcsi

1927. április 1-én született Puskás Ferenc, minden idők legnagyszerűbb labdarúgója, a legismertebb magyar.

Öcsi bácsi 85 ször volt magyar válogatott, ezeken a meccseken 84 gólt szerzett. Négyszer spanyol válogatott is volt. Csak Kispesten és a Real Madridban játszott. Kispesten 1943 és 1956 között 349 bajnoki mérkőzésen 358 gólt szerzett. Madridban 1958 és 1967 között összesen 372 alkalommal lépett pályára, és 324 alkalommal volt eredményes.

Olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes, Európa Kupa győztes, Világkupa győztes, hatszoros spanyol és ötszörös magyar bajnok, mindkét országban négyszeres gólkirály. Háromszoros BEK győztes, kétszeres spanyol kupagyőztes. Az Aranycsapat kapitánya, a Nemzet Sportolója.

Edzőként legnagyobb sikerét a Panathinaikosszal érte el,1971-ben a BEK döntőig vezette a görög csapatot. 1993-ban négy mérkőzésen a magyar válogatott szövetségi kapitánya is volt.

84 gólja a magyar válogatott színeiben utolérhetetlen, és a mai napig ő az egyetlen labdarúgó, aki BEK (vagy BL) döntőben (Real Madrid – Eintracht Frankfurt 7:3) négy gólt szerzett. Rajta kívül még azt sem mondhatta el senki magáról, hogy két BEK döntőn is legalább három gólt lőtt.

A Budapest Honvédban senki sem játszhat 10-es mezben, miután a klub visszavonultatta ezt a számot. Legismertebb gólját a Wembleyben szerezte, amikor a legendás 6:3-as mérkőzésen egy olyan visszahúzós cselt mutatott be Billy Wrighttal szemben, amely világszerte a mai napig a legtöbbször ismételt találat. A FIFA 2009-ben Puskás Ferenc-díjat alapított, amit az adott évben a legszebb találatot jegyző labdarúgó kap meg.

 

sport
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”