2019 február 20.
KI VAN AZ ÁL-ARC MÖGÖTT?
KI VAN AZ ÁL-ARC MÖGÖTT?

Még javában farsangi időszak van; gyermekek, felnőttek egyaránt lelkesen ötletelnek ilyenkor, milyen karaktert, figurát, szerepet öltsenek magukra.

A ruha is (bár nem az teszi az embert) sok mindent elárul viselőjéről, a színek összeválogatása, a stílus kiválasztása, az alkalomnak való meg-, vagy meg nem felelés, a testalkathoz passzoló darabok mind-mind beszédesek tudnak lenni. Egy jól összeválogatott együttes működhet figyelemfelkeltésként, vagy épp pajzsként, kifejezhet hangulatot, vagy élethelyzetet.

Ugyanígy működnek a farsangi jelmezek is, vagy talán még intenzívebb jelentést hordoznak, hiszen ezeket egy évben csak egyszer öltjük magunkra. Mindig oka van – tudatos vagy tudatalatti -, hogy kinek a bőrébe bújik gyermekünk, vagy mi magunk. Vagy a vonzás, vagy épp ellenkezőleg, a taszítás, a félelmünk, az antipátiánk szerint döntünk egy-egy szerep, karakter mellett.

Ezért hát, ha gyermekünk már kitalálta, minek öltözik az álarcosbálon, mindenképp érdemes kicsit kérdezgetni arról, hogy miért épp azt a jelmezt szeretné. Lehet, hogy olyasmit tudunk meg róla, amit hétköznap, normális esetben nem árulna el magáról.

A farsanghoz hasonlóan pedig nyugodtan szorgalmazzuk, hogy minél több szerepjátékot játsszanak otthon, az óvodában, az iskolában gyermekeink, mert felszabadítóan hathat rájuk, kapcsolataikra, szorongásaikra, félelmeikre, valamint akár megoldást is adhat esetleges konfliktusaikra, problémáikra.

életmód
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”