2017 július 19.
Hitelesen élni: magányra ítélve vagy közösségbe tagozódva?
Hitelesen élni: magányra ítélve vagy közösségbe tagozódva?

Számtalan példát láthattunk már arra eddigi életünk során, hogy közösségünkbe új tag érkezik; a közösség pedig vagy befogadja őt, vagy kilöki magából. Talán már velünk is megtörtént, ez is, az is. A befogadás nagy-nagy örömmel, a kitaszítás nagy-nagy fájdalommal jár minden ember számára. De vajon milyen okai lehetnek egyiknek, másiknak?

Bizonyos, hogy egy közösség valamilyen alapra épül, valamilyen hivatás, cél, közös szemlélet, értékrend hozza létre. Ha valaki kapcsolódni szeretne hozzá, kell, hogy köze legyen ezekhez a közösségformáló tényezőkhöz. Nyilvánvalóan mindannyian olyan csoporthoz szeretnénk tartozni, amivel közös-séget érzünk.  Tehát fontos, hogy önmagunkat ismerve ez alapján válasszunk.

Mindemellett kérdéses, hogy az adott közösség mennyire nyitott, befogadó. Hiszen minden embercsoport egyénekből tevődik össze. Bármennyire is van közös nagy célunk, mindannyian hozzuk magunkkal egyéniségünket, szépségeinket, hibáinkat. Csak akkor tud jól működni egy közösség, ha minden tagja kellő nyitottsággal rendelkezik a másik iránt. Mindenkinek lehet rossz napja, nehezebb időszaka; ha a többiek ilyenkor is meg tudják tartani az illetőt, akkor komoly, felnőtt, nyitott, felelős közösségről beszélhetünk.

Rendkívül fontos, hogy a közösség bizonyos fokig meghagyja az egyén szabadságát is. Engednie kell önmaga lenni. Ha túl nagy elvárásoknak kell ugyanis megfelelnie, amivel gyakorlatilag önmagát adja fel, akkor megtörténik a kilökődés. Hogy a közösség löki-e ki az egyént, vagy az egyén önmagát, másik témát indítana el. A lényeg: az egyén akkor tud hitelesen megnyilvánulni, élni egy általa választott közösségben, ha megfelelő szabadsággal rendelkezik ehhez. Ha nem érzi magát fenyegetve, hogy ha ilyen vagy olyan vagy, akkor nem jöhetsz közénk, nem maradhatsz velünk.

Nyitott közösségben ugyanakkor természetes egyfajta „vérfrissülés”. Jönnek-mennek tagok, cserélődnek, passziválódnak, visszatérnek. De, ahogyan az emberi test is addig tud élő lenni, míg folyamatosan sejteket cserél, úgy a közösségnek is tudnia kell elengedni és beengedni embereket. Ettől lesz folyamatos a vérkeringése, élő a hivatása.

 

életmód
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”