2017 március 21.
Étlap fiatal sportolóknak
Étlap fiatal sportolóknak

A legalább 2-3 liter folyadék bevitele mellett fontos, hogy a nap során egyenletesen elosztva négyszer-ötször étkezzenek.

Ne maradjon ki a napi menüből a magas fehérjetartalmú étel (tej, tejtermék napi fél liter, vagy 5-10 dkg sovány sajt), a sovány húsok és hetente kétszer a tengeri hal sem. Érdemes kerülni a magasabb zsírtartalmú húskészítményeket, a virsliket, májkrémeket, lehetőleg színhúst, sovány sonkát fogyasszanak.

A sportolók barátja a szénhidrát, hiszen a vázizomzat leginkább ebből nyeri energiaforrását. Ezt főleg keményítőkből (müzlik, korpás pékáruk, főzelékek, zöldségek, tészták, rizs-, zab- és egyéb kásák) érdemes pótolni. Kerüljék a gyorséttermi kínálatot, az édességeket és a sós ropogtatnivalót. Helyette naponta többször is egyenek friss zöldséget és gyümölcsöt, hogy hozzájussanak a megfelelő mennyiségű és típusú vitaminokhoz.

Az edzések után hanyagolják a nehezebb ételeket, az energiát gabonaszeletek, 1-2 érett banán, sportital vagy sportgél biztosítsa. Figyelni kell arra, hogy az egy órát meghaladó intenzív mozgás után vajmi keveset ér a csapvíz vagy az ásványvíz. Ezekből ugyanis nem lehet megfelelően pótolni a verejtékezéssel veszített elektrolitokat (itt jönnek képbe ismét a sportitalok). Viszont a gyümölcsleveket, szénsavas üdítőket és energiaitalokat nemcsak a fárasztó tréning után, hanem egész nap kerüljék.

 

sport
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”