2017 március 21.
Étlap fiatal sportolóknak
Étlap fiatal sportolóknak

A legalább 2-3 liter folyadék bevitele mellett fontos, hogy a nap során egyenletesen elosztva négyszer-ötször étkezzenek.

Ne maradjon ki a napi menüből a magas fehérjetartalmú étel (tej, tejtermék napi fél liter, vagy 5-10 dkg sovány sajt), a sovány húsok és hetente kétszer a tengeri hal sem. Érdemes kerülni a magasabb zsírtartalmú húskészítményeket, a virsliket, májkrémeket, lehetőleg színhúst, sovány sonkát fogyasszanak.

A sportolók barátja a szénhidrát, hiszen a vázizomzat leginkább ebből nyeri energiaforrását. Ezt főleg keményítőkből (müzlik, korpás pékáruk, főzelékek, zöldségek, tészták, rizs-, zab- és egyéb kásák) érdemes pótolni. Kerüljék a gyorséttermi kínálatot, az édességeket és a sós ropogtatnivalót. Helyette naponta többször is egyenek friss zöldséget és gyümölcsöt, hogy hozzájussanak a megfelelő mennyiségű és típusú vitaminokhoz.

Az edzések után hanyagolják a nehezebb ételeket, az energiát gabonaszeletek, 1-2 érett banán, sportital vagy sportgél biztosítsa. Figyelni kell arra, hogy az egy órát meghaladó intenzív mozgás után vajmi keveset ér a csapvíz vagy az ásványvíz. Ezekből ugyanis nem lehet megfelelően pótolni a verejtékezéssel veszített elektrolitokat (itt jönnek képbe ismét a sportitalok). Viszont a gyümölcsleveket, szénsavas üdítőket és energiaitalokat nemcsak a fárasztó tréning után, hanem egész nap kerüljék.

 

sport
Legfrissebb
Áll a Maszkabál - Interjú Holéczi Zsuzsával, önkéntes maszkvarróval

Holéczi Zsuzsa írónő, a Piliscsabai Irodalomkedvelők Klubjának vezetője, kivette részét az önkéntes segítségnyújtásból is: maszkokat gyártott barátai, ismerősei számára. Erről kérdeztük Zsuzsát. Fogadjátok szeretettel!

Megalakult a Mária Országa Imaközösség - Rózsafüzér hazánkért
Adománygyűjtés

Ruhagyűjtést szervezünk Szántó Judittal és Vass Évával! Pár hónapos előkészület után végre sikerült minden egyeztetés ez ügyben, és így sor kerülhet rá.

ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.