2017 február 23.
BESZÁMOLÓ A KLOTILDLIGETI KARITÁSZ CSOPORT 2016 ÉVI MUNKÁJÁRÓL
BESZÁMOLÓ A KLOTILDLIGETI  KARITÁSZ CSOPORT 2016 ÉVI MUNKÁJÁRÓL

A Karitász magyarországi szervezete 2016-ban ünnepelte fennállásának 85.évfordulóját.

Piliscsabán 20 éve működik Karitász csoport. Megalapítói: Nobilis Márió atya, Bólya Rózsika és Csaba Györgyné voltak.

Tíz évvel ezelőtt megyéspüspöki utasításra a Karitász csoportokat a templomokhoz rendelték. Ekkor váltunk szét hivatalosan a csabaiaktól, de kapcsolatunk változatlanul nagyon jóbaráti és igyekszünk minden ránk háruló ügyben támogatni egymást.

A Karitász feladata a segítségre szorulók felkutatása és támogatása. És bár a Karitász katolikus szeretetszolgálat, mi vallási hovatartozástól függetlenül igyekszünk segíteni a ránkszorulókat.

„Rászorulóvá” válhat bárki az életkora vagy élethelyzete miatt.

A mi Karitász csoportunknak legfőbb profilja a területünkön működő intézmények (Béla király úti) szociális otthon, SILO, Summa Vitae lakóival kiépített kapcsolattartás.

A szociális otthonban minden szombaton szentmisét, vagy igeliturgiát biztosítunk at idősek számára. Szabolcs atya, Bindes atya, ill. Antal Edit, Király Szilvi, ill. Kassay Tamás világi

 kisegítők végzik a szertartásokat. Minden alkalommal 2 „karitászos” is részt vesz ebben a délutáni programban, akik mindig 1-1 tepsi süteménnyel, gyümölccsel örvendeztetik meg az időseket. Kérésre ruhát, újságot is viszünk, beszélgetünk.

Ruhával és ágyneművel az intézményt is támogatjuk.

A karácsonyt betlehemes játékkal és ajándékkal igyekszünk széppé tenni. Minden évben 80 csomagot készítünk (édesség, gyümölcs, sütemény) az időseknek.

A másik 2 otthon lakóival is kialakult együttműködés. .Kérésre segítünk vásárlásban, vagy a lakáson belüli teendők ellátásában és –természetesen- őket is megajándékozzuk minden karácsonykor (25+15 csomag).

Látogatjuk az otthonunkban, vagy a Nagyboldogasszony házban élő ligeti időseket.

Igyekszünk segíteni őket gyakorlati dolgokban is. Karácsonykor minden 80 éven felülinek (más felekezethez tartozónak is) ajándékcsomagot viszünk. Rászorultságtól függően u.n „nagy csomagot”, vagy látogató „kis csomagot”.(50 csomag). Itt mindig a látogatás, a személyes együttlét az igazi ajándék nekünk karitászosoknak is. Sok régi kedves történetet, helyi legendát hallgatunk meg ilyenkor, amivel mi is gazdagodunk.

Minden évben több, betegség, vagy aktuális rossz anyagi helyzet miatt rászorulóvá váló testvérünkön segítünk. Néhány hónapon keresztül háztartási költségek kiegészítésével, vásárlással, ill. egy tanodás, jól tanuló kislánynak ösztöndíjat biztosítunk, hogy gimnáziumi tanulmányait elvégezhesse.

Alkalmi segítséget nyújtunk beiskolázásnál, iskola kirándulás költségeihez járulunk hozzá, karitász táborba segítettük eljutni társainkat. Segítünk tüzelő vásárlásnál, házkörüli javítások kifizetésénél és még amiben kérnek és tudunk, segítünk.

Minden évben húsvérkor és karácsonykor tartósélelmiszer gyűjtést szervezünk. Nagyon köszönjük önzetlen segítségeteket. Idén jászfalui testvéreinknek is tudtunk juttatni az adományokból.

Anyagi forrásunk  a Ti adományaitokból, az Erzsébet vásár bevételéből, ruha árusításból, amit a csabai karitásszal közösen végzünk és múlt évben már az egyházközségtől kapott támogatásból származott.

Ezúton szeretném megköszönni azt az önzetlen segítséget, bizalmat és megbecsülést, amit a templomi közösségünktől kapunk. Ez a szeretet ad erőt és jókedvet nekünk a jótékonysági munka végzéséhez.

KÉRÉS:

Első: Az utóbbi időben megnövekedett a látóterünkbe kerülő nagyon rászoruló családok száma.

Nagyobb összeget adtunk az Új utcai tető nélkül maradt családnak  és támogatunk egy másik 4 gyerekes családot, ahol az édesapa súlyos beteg (a gyerekek iskolába, óvodába járnak, jó tanulók).

Hogy őket és a hozzájuk hasonló helyzetben lévőket rendszeresen segíteni tudjuk, szeretnék rendszeres gyűjtést szervezni.

A templomban baloldalon lévő Szent Antal perselyben gyűlnek a karitász számára az adományok. Kérem, bármilyen kis összeggel, de rendszeresen ezen az úton is támogassatok bennünket.

Második:  Szeretnénk egy „ezermester” listát is összeállítani.

Kérjük azokat az ügyes, hozzáértő férfiakat, akik –fizetés ellenében- vállalkoznának csöpögő csap, leszakad karnis, folyó WC tartály, stb. megjavítására, jelentkezzenek! (farkasne.marti@gmail.com)

Köszönöm. Szeretettel   Farkas Márta

közösségek
Legfrissebb
Áll a Maszkabál - Interjú Holéczi Zsuzsával, önkéntes maszkvarróval

Holéczi Zsuzsa írónő, a Piliscsabai Irodalomkedvelők Klubjának vezetője, kivette részét az önkéntes segítségnyújtásból is: maszkokat gyártott barátai, ismerősei számára. Erről kérdeztük Zsuzsát. Fogadjátok szeretettel!

Megalakult a Mária Országa Imaközösség - Rózsafüzér hazánkért
Adománygyűjtés

Ruhagyűjtést szervezünk Szántó Judittal és Vass Évával! Pár hónapos előkészület után végre sikerült minden egyeztetés ez ügyben, és így sor kerülhet rá.

ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.