2017 március 07.
Az operanagykövet látogatása
Az operanagykövet látogatása

A Klarissza-ház vendége március 24-én  Prof. dr.Temesi Mária operaénekes, operanagykövet

Ez év március 24-én, pénteken 18 órakor Prof. Temesi Mária lesz a vendégünk. A komolyzenekedvelők viszonylag szűk rétege mellett sokak számára világos, milyen magasan jegyzett világhírű énekművészt hallhatunk. Ezúttal operanagyköveti minőségében szól hozzánk, de énekében is gyönyörködhetünk, Mayer Angyalka kíséri zongorán.

Mi is az, hogy operanagykövet? A Magyar Állami Operaház 2013-ban „Opera Nagykövetei” néven indított egy programot, melynek célja az operák megismertetése és megszerettetése. A cél egy új, tágabb látókörű operába járó fiatal nemzedék kinevelése volt és maradt. Induláskor 14 művészt, elsősorban operaénekest neveztek ki, akik hivatásukat, a műfajt és az Operaházat megszállottan szeretik. Missziós területük elsősorban az iskola, célcsoportnak a tanárokat és diákokat tekintik. Magas színvonalú tanórák, kurzusok keretében adnak át operához kötődő ismereteket. Az operanagyköveti státusz betöltéséhez megfelelően hosszú, lehetőleg több évtizedes operai tapasztalatot várnak el, csak így garantálható a magas színvonal, melyhez kell a művész személyes varázsa és szuggesztív személyisége is. Egy-egy alkalom több mint tanóra, fellépés is egyben. A nagykövetek kulturális intézmények, civil szervezetek és mások meghívásának is szívesen tesznek eleget. Az előadások egy részében egy konkrét opera kerül bemutatásra, máskor a művész saját élményein keresztül, vetített anyag és zene-bejátszások útján ad képet az opera világáról, nem tiltja szabály, hogy saját maga is énekeljen. Nincsenek kötelező előírások, de egyeztetik a témát és a lebonyolítás módját. Interaktív módon, a hallgatók bevonásával érhető csak el a cél: felkelteni, fokozni az érdeklődést.

A Piliscsabai Polgár kereteit messze túllépné, ha Temesi Mária életének csak legfontosabb állomásait sorolnánk fel. Szakmai élete több jól definiálható területen és számos színtéren zajlik. Az operaéneklés áll pályája a középpontjában, itthon és a nagyvilágban egyaránt.

Szegeden, szülővárosában két főtanszakon szerezte meg főiskolai diplomáját, mint zeneiskolai ének- és zongoratanár, majd a budapesti Zeneakadémián Master diplomát, Opera tanszakot és tanári mastert végzett. Egészen fiatalon, 1981-ben Rio de Janeiróban megnyert egy énekversenyt, 1985-ben pedig Philadelphiában volt a Pavarotti énekverseny győztese. A budapesti Operában 1982-ben pályakezdő számára szokatlanul nehéz szerepben mutatkozott be: Wagner Lohengrinjében ? volt Elsa, miután rá esett a világhírű karmester, Giuseppe Patané választása. Az azóta eltelt 3 és fél évtizedben a világ minden jelentős opera-színpadán fellépett. Összesen- az írások szerint- 45 főszerepet énekelt, kiemelendő 7 Verdi, 6 Richard Strauss és 11 Wagner alakítása, de Mozart, Puccini és más nagyok művei mellett kortárs magyar operákban is hallhattuk. Dal- és oratóriuménekesként is világhírű.

Munkájának fontos része az oktatás: a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán a magánének tanszék vezető professzora. Több tehetséges fiatalt nevelt sikeres énekessé, 2000-ben az ő tanítványaként végzett és kapott operaénekesi diplomát Rálik Szilvia. Rajta kívül Kiss András, Kálnay Zsófia és Baracskai Judit már bizonyítottak, de van még néhány ígéretes tehetség.  Ifjú tehetségek kibontakozását segíti az általa alapított Simándy József nemzetközi énekverseny is. Mesterkurzusokat szervez és vezet itthon és külföldön. Számos díj kitüntetettje, pl. Liszt Ferenc díj, Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, Melis díj, Bartók-Pásztory díj. Négy kontinens operaházaiban énekel, erről számtalan felvétele tanúskodik.

Összegezve: Szép hangját és tehetségét hamar felfedezték, fitalon bekerült a nemzetközi élvonalba. Képzettsége messze átlagon felüli, ezért is jutott professzori rangig az énekoktatásban, és ezért is adatott meg számára, ami csak a legnagyobbaknak: 11 Wagner szerep. Wagner nemcsak a hang számára, hanem intellektuálisan is magas mérce.

Ennyi fért bele. Mindenkit szeretettel vár a műsor moderátora.

dr. Farkas Elek

aktuális
Legfrissebb
Áll a Maszkabál - Interjú Holéczi Zsuzsával, önkéntes maszkvarróval

Holéczi Zsuzsa írónő, a Piliscsabai Irodalomkedvelők Klubjának vezetője, kivette részét az önkéntes segítségnyújtásból is: maszkokat gyártott barátai, ismerősei számára. Erről kérdeztük Zsuzsát. Fogadjátok szeretettel!

Megalakult a Mária Országa Imaközösség - Rózsafüzér hazánkért
Adománygyűjtés

Ruhagyűjtést szervezünk Szántó Judittal és Vass Évával! Pár hónapos előkészület után végre sikerült minden egyeztetés ez ügyben, és így sor kerülhet rá.

ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.