2017 augusztus 01.
AUGUSZTUS – AZ ARATÁS HÓNAPJA
AUGUSZTUS – AZ ARATÁS HÓNAPJA

Lassan beérnek ennek az évnek is a gyümölcsei; amit ültettünk, amit ápoltunk, gondoztunk, azt ebben a hónapban elkezdhetjük betakarítani, s az őszi, téli hónapokban majd ezekből tudunk táplálkozni.

Kérdés, hogy vetettünk-e egyáltalán magot a földbe. S ha igen, milyen magot, milyen földbe. Öntöztük-e, vagy hagytuk elszáradni a napon. Esetleg túllocsoltuk, s emiatt kirohadt.

Ha emberi kapcsolatainkra – családi, baráti, szerelmi, munkahelyi – is úgy tekintenénk időnként, mint egy ránk szoruló, kiszolgáltatott kis növényre, vagy állatra, akkor lehet, jobban megértenénk azt az axiómát, miszerint „amit nem emelsz – szüntelen – süllyed” (Fodor Ákos).

Ha nem eteted meg háziállatodat minden nap, ha nem adsz neki friss vizet, először agresszívvé válik, majd legyengül, és előbb-utóbb elpusztul.

Ha nem öntözöd magocskádat, növénykédet, hasonlóképpen lassacskán elsatnyul, megsárgul, elfelejt virulni, majd végleg elszárad.

Ugyanígy megvannak a veszélyei annak is, ha valamit túltáplálsz: egy kövér kutya már nem igazán tud kutyaként funkcionálni; nem tud futni, ellustul, mozgásképtelen, elkényelmesedett öleb lesz. A növényed pedig egész egyszerűen nem tudja feldolgozni a túl sok vizet; valamennyit tud tartalékolni, de a túlcsordulást ő sem éli túl.

Gondoljunk így embertársainkra; gondoskodjunk így társas kapcsolatainkról. Próbáljuk érezni felelősségét annak, mi történik egy-egy kapcsolatunkkal, ha így vagy úgy, megfeledkezünk róla, nem emeljük, vagy esetleg túl magasra. Mert így vagy úgy mindennek ilyen-olyan következményei vannak.

 

életmód
Legfrissebb
Áll a Maszkabál - Interjú Holéczi Zsuzsával, önkéntes maszkvarróval

Holéczi Zsuzsa írónő, a Piliscsabai Irodalomkedvelők Klubjának vezetője, kivette részét az önkéntes segítségnyújtásból is: maszkokat gyártott barátai, ismerősei számára. Erről kérdeztük Zsuzsát. Fogadjátok szeretettel!

Megalakult a Mária Országa Imaközösség - Rózsafüzér hazánkért
Adománygyűjtés

Ruhagyűjtést szervezünk Szántó Judittal és Vass Évával! Pár hónapos előkészület után végre sikerült minden egyeztetés ez ügyben, és így sor kerülhet rá.

ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.