2017 március 17.
Aki eljut a terepre, szenvedélyes lovassá válik
Aki eljut a terepre, szenvedélyes lovassá válik

Blaschek László, a Piliscsabai Lovas Egylet szakosztályvezetője legszívesebben a karám mellett fogadja a vendégeit, és rögtön meg is mutatja a klub büszkeségeit. A lovak első hívására elindulnak a fakorlát felé.

-          Nyolc lovunk van – kezdi az ismertetést- köztük egy kiscsikó. A legbátrabb négylábú Boszporusz, egy remek póni, aki szereti a gyerekeket, és őt is imádják a srácok.

A kíváncsi szürke hagyja magát simogatni, sőt, elvárja a kiemelt figyelmet.

 

-          A szemünk láttára zajlik a dominanciaharc – folytatja Blaschek László -  a legerősebb mindig kivívja magának az első helyet, ő jön először a szénához, ő iszik először, a többiek pedig sorban állnak mögötte.

-          Hogy kerültek ide?

-          Van közöttük mentett ló, ott az a nagy magyar hidegvérű. Kocsisló volt, de a gazdája meghalt, őt pedig befogadtuk. A pónikat egy tenyészetből vásároljuk. Zömmel pónilovaink vannak, mert a gyerekek rajtuk tudnak könnyen és jól dolgozni.

-          Elsősorban gyerekek járnak ide?

-          Igen, de van hetven éves lovasunk is, úgyhogy a kor nem akadály nálunk.

A piliscsabai lovardában lassan egy évtizede lehet lovagolni – idézi a kezdeteket a szakosztályvezető, aki hozzáteszi – öt éve működik az egyesület és szervezi a helyi lovaséletet. Vannak rendezvények, meg lehet nézni a szabad idomítást, lehet terepen lovagolni.

Erre ez a környék tökéletesen alkalmas, a pilisi erdők varázsa messziről is sokakat vonz Csabára.

-          Egy lovas számára a legeslegnagyobb öröm, ha terepre mehet. Aki egyszer eljutott a tereplovaglásig, az szenvedélyes lovassá válik.

-          Kik járnak lovagolni a gyerekeken kívül?

-          Az egyesületnek sok olyan eltökélt barátja van, aki a hétvégéjét is itt tölti. Hagyományőrző lovasainkkal rendszeresen lóháton jutunk el Budapestre egy-egy rendezvényre, hogy demonstráljuk a magyarság lovas eredetét.

A következő nagy esemény a lovardában Tóth Bettina és Göblyös István előadássorozatának első része lesz március 25-én.  

sport
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”