2017 február 14.
A világ közepe
A világ közepe

Piliscsabán születtem. Ez a hely a világ közepe!

Bárhonnan indulunk el és bármerre megyünk, körülvesznek a hegyek. Biztonságot, nyugalmat adnak, körülölelnek és összefognak bennünket.

Nem véletlen, hogy ezt a pilisi medencét már nagyon régen felfedezték az erre járó népek. Emlékszem, amikor kisiskolás koromban egy római villa romjaihoz vittek el bennünket a  tanáraink, amit éppen akkor ástak ki a régészek.

Csaba a török hódoltság után népesült be. Népek tarka csoportja talált itt otthonra: szlovákok, németek, magyarok, cigányok közösen hoztak létre egy jelentős és erős települést.. Aztán a XIX. század végén csatlakozott a faluhoz az északi erdős, hegyes oldalon épült üdülőtelep, Klotildliget.

Szép gyerekkorunk volt itt. Egy nagy csapatot alkottunk. Miénk volt a hatalmas határ. A Szállás, a Sumlin rengeteg elhagyott gyümölcsfájával,

a ligeti kenderföldek, ahol télen kedvünkre csúszkálhattunk és gyakran derékig szakadtunk a befagyott talajvízbe. A felsősök együtt jártak iskolába Csabára, mert Ligeten még csak alsó tagozat volt. Itt nem volt ilyen gyerek és olyan gyerek. Egyformák voltunk mindannyian: szegények, szabadok és boldogok. Gyerekek.

Seereiner Márta

gyökereink
Legfrissebb
ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.  

Orbán Viktor beszéde az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete főépületének avatásán (Piliscsaba, 2019. 04. 09)

Az Avicenna Intézet ma már nemzetközi szinten is elismert bázisa a Közel-Kelet-kutatásnak, és azok a fiatal kutatók, akik megalakulásuk idején kerültek Önökhöz, ma már a téma elismert tudósainak számítanak a nemzetközi térben is. 

Bemutatni az iszlám valódi kultúráját

A mai feszültségekkel telt világban külön feladatnak tekintjük azt is,

hogy az iszlám világáról a sajtóban kialakult negatív képpel szemben bemutassuk annak valódi

kultúráját, megismertessük a közvéleménnyel annak kiemelkedő eredményeit.

Ennek a több évszázados hagyománynak és a mai sajátos feladatoknak a szem előtt tartásával

végzi az intézet a munkáját.

HETET EGY CSAPÁSRA! - „a mi kincsünk és sorsunk: a homok”