2017 február 14.
A világ közepe
A világ közepe

Piliscsabán születtem. Ez a hely a világ közepe!

Bárhonnan indulunk el és bármerre megyünk, körülvesznek a hegyek. Biztonságot, nyugalmat adnak, körülölelnek és összefognak bennünket.

Nem véletlen, hogy ezt a pilisi medencét már nagyon régen felfedezték az erre járó népek. Emlékszem, amikor kisiskolás koromban egy római villa romjaihoz vittek el bennünket a  tanáraink, amit éppen akkor ástak ki a régészek.

Csaba a török hódoltság után népesült be. Népek tarka csoportja talált itt otthonra: szlovákok, németek, magyarok, cigányok közösen hoztak létre egy jelentős és erős települést.. Aztán a XIX. század végén csatlakozott a faluhoz az északi erdős, hegyes oldalon épült üdülőtelep, Klotildliget.

Szép gyerekkorunk volt itt. Egy nagy csapatot alkottunk. Miénk volt a hatalmas határ. A Szállás, a Sumlin rengeteg elhagyott gyümölcsfájával,

a ligeti kenderföldek, ahol télen kedvünkre csúszkálhattunk és gyakran derékig szakadtunk a befagyott talajvízbe. A felsősök együtt jártak iskolába Csabára, mert Ligeten még csak alsó tagozat volt. Itt nem volt ilyen gyerek és olyan gyerek. Egyformák voltunk mindannyian: szegények, szabadok és boldogok. Gyerekek.

Seereiner Márta

gyökereink
Legfrissebb
Áll a Maszkabál - Interjú Holéczi Zsuzsával, önkéntes maszkvarróval

Holéczi Zsuzsa írónő, a Piliscsabai Irodalomkedvelők Klubjának vezetője, kivette részét az önkéntes segítségnyújtásból is: maszkokat gyártott barátai, ismerősei számára. Erről kérdeztük Zsuzsát. Fogadjátok szeretettel!

Megalakult a Mária Országa Imaközösség - Rózsafüzér hazánkért
Adománygyűjtés

Ruhagyűjtést szervezünk Szántó Judittal és Vass Évával! Pár hónapos előkészület után végre sikerült minden egyeztetés ez ügyben, és így sor kerülhet rá.

ALKOTÓTÁBOR A GARANCSON

Amikor már az utolsó hónapokat gyűrik gyermekeink az iskolapadban vagy az ovi udvarán, akkor a vakációra vonatkozó első kérdések többsége nem arról szól, hogy melyik tengerparton lógatjuk a lábunkat idén...

Gondolatok 2019. április 21. húsvét vasárnap
Virágvasárnap - április 14. Nagyböjt 6. vasárnapja

Egyik legnépszerűbb liturgikus ünnep, tele népies hagyományokkal. Az igehirdető számára meghökkentően kétoldalú feladat, hiszen egyszerre ünnepli az Úr ünnepélyes jeruzsálemi bevonulását, majd a szentmisében végig járatja velünk a szenvedéstörténetet.